АГЕНТУРНО СВЕДЕНИЕ ЗА ИЗВЕСТНИ КОМУНИСТИ (1954 Г.)

БЕЛОГРАДЧИШКИ ЕЖЕДНЕВЕН ИЛЮСТРОВАН ЛИСТ 

BELOGRADCHIK DAILY ILLUSTRATED EDITION

(established 17 October 2005), 319 subscribers

IN PURSUIT OF EXCELLENCE IN LOCAL HISTORY: COLLECTING, PRESERVING, DISSEMINATING

Knowledge gives life to the soul

===================================

No. 3726, Friday, 20 January 2017

===================================

The meteogram: Belogradchik

Image may contain: one or more people and sunglasses

15-И ПЕХОТЕН ЛОМСКИ ПОЛК В ИЗКУСТВОТО
Васил Димов: Подпоручик Арсени Георгиев, младши офицер в 7/15-а рота

 

АГЕНТУРНО СВЕДЕНИЕ ЗА ИЗВЕСТНИ КОМУНИСТИ (1954 Г.)

По-долу ще може да прочетете едно от разсекретените от американското разузнаване сведение на български емигрант (1954 г.) за известни комунисти с ключови позиции във Видин: Георги Попандреев, Александър Ангелов, Иван Чонос, Ницко Станков, Щотилов, Витко Иванов (Бако), Любен Ценов и Тодор Ангелов. Някои от тези хора и днес имат ореола на смели борци против монархофашизма в България.

No automatic alt text available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Превод:

Попандреев, Георги, адвокат, след 9 септември той стана народен съдия и е отговорен за смъртните присъди и други сериозни санкции спрямо голям брой граждани на Видин и областта. Той е роден в с, Раковица, Кулска околия преди 52 години и е попски син. Много години той работи във Видин като адвокат и хората не знаеха, че е комунист. Неговата съпруга има репутацията на алчна жена без всякакви скрупули.

Ангелов, Александър, адвокат във Видин, около 55 годишен. Той бе първият председател на Народния съвет във Видин след 9 септември 1944 г. Преди 1944 г. е бил член на Социалдемикратическата партия и се присъедини към комунистите след тази дата. Той е алчен човек.

Иван Чонос, около 60 годишен, роден във Видин, комунистически депутат в Народното събрание. Той организира комунистическите бойни групи във Видинския край. По професия той е адвокат и е жесток човек и има вината за елиминирането на много противници на комунизма след 1944 г., както и по-късно. По време на войната тох бе интерниран в концентрационен лагер в Южна Тракия. Един от неговите синове, Боян, бе арестуван в Брегово по време на войната в опит да избяга в Югославия. Той бе съден във Видин и разстрелян. Когато комунистите дойдоха на власт в България, той бе прокламиран като „герой на комунизма“ и няколко комунистически организации, фабрики и т.н. носят неговото име. Чонос старши е демагог и неуморно агитира за Съветския съюз

Шутилов, Ницко Станков, роден в Ново село, Видинско, 40 годишен със скромен произход. Той работеше като келнер във Видин преди и по време на войната, но успя да учи право и да завърши. Той вече бе комунист преди 1944 г. и когато комунистите дойдоха на власт в България, той не получи някаква държавна или партийна длъжност, а продължи да работи като адвокат. Той фанатично подкрепя политиката на тясно сътрудничество със Съветския съюз и, следователно, на сегашното правителство на Червенков. Той не е обвиняван в някакво престъпления спрямо населението.

Image may contain: one or more people and text

Иванов, Бако, учител от Макреш. През войната той избяга в Белоградчишките планини, където той формира групата от партизани „Георги Бенковски, която действаше главно в околиите на Кула и Белоградчик. Нашият източник е чул, че тази група от партизани е атакувала общината на Александрово, Белоградчишка околия, и в кръчмата на същото село е убила няколко селяни. Когато комунистите дойдоха на власт в страната, Иванов бе избран за комунистически депутат от Видин в Народното събрание заедно с Чонос. Той е жесток човек

До края на 1951 г. началник на милицията във Видин бе Любен Ценов от Видбол, Видинско, комунист от преди 1944 г. Той бе член на групата партизани, оглавявани от Бако Иванов, след дезертирането му от войската. Преди да стане началник на милицията във Видин, той бе началник на милицията в Кула. ! 1952 г. той бе изпратен на същата длъжност в Оряхово, където още служи. Хората казват, че редът на депортиране на богатите селяни от Видбол и Гурково, бе отменен с неговата интервенция, въпреки че имаше много антикомунисти в тези две села. Ценков първо се ожени за жена от Видин, от която той има две деца. Но той изостави своето семейство, за да се ожени за млада вдовица от Ново село.

Бившият директор на Търговската банка във Видин, Ангелов, Тодор, сега е директор на Българската народна банка във Видин. Той бе вече комунист от преди 1944 г. без някой да знае това. Той не се компрометира с действия против населението и се преценява като добър банков мениджър.

За двама от посочените по-горе хора може да се намери следната информация в книгата „Видинските кметове – част 2“ от Генади Вълчев (Видин: Бдин принт, 2005 г.):

Георги Попандреев Илиев (1897-1959), р. 1 май в с. Раковица, Кулско. Кмет на Видин от 1948 г. до 22 август 1952 г. и от 1959 г. до 1 март 1960 г. В протокол от заседание на ОК на БКП е записано: “3а тези четири години е дал много за града, който измени своя облик видимо. С това той оправда доверието на Партията. Знае се, че от години Георги Илиев има слабост спрямо жените, че не им прави подбор.” Шест години по-късно Партията прощава грешките на Георги Илиев и той е председател на ГНС до 1 март 1960 г. След това работи като адвокат. След пенсионирането си живее и работи в София. Самоубива се на 22 март 1958 г.

Александър Ангелов Ангелов (1890 – 1958 г.) е роден на 12 август 1890 г. Кмет на Видин от 1944 г. до 1948 г. С принос в благоустрояването на града, особено в павирането на главните градски артерии и оформяне на обществените паркове и градини. Позволява саморазправа с арестуваните на Девети септември видинчани. Освободен е от кметската длъжност по негова молба поради умствена преумора. Негов апартамент на ул. “Иван Вазов” 12 в София е отнет от народната власт. Умира на 8 април 1963 г.

=============================

ОТЛОМКИ ОТ МИНАЛОТО: ГРАДЪТ И ХОРАТА МУ

No automatic alt text available.

Белоградчик в 1909 г: население 1996 жители

No automatic alt text available.

Дом деца и юноши “Надежда”, по рано “Боян Чонос”, още по-рано – Околийски народен съвет

No automatic alt text available.

Летен театър “Гъбите”
Хор “Боян Чонос” – Видин – 1967 г.

==============================

Sofia, 20 January 2017 © B.V. Toshev (Belogradchik Daily)

Advertisements

About bvtoshev

Prof. Dr. B.V. Toshev Belogradchik Society for Local History and Folk Studies
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s