СПИСАНИЕ „ВЕЗНИ“ НА ГЕО МИЛЕВ: АБОНАТИТЕ ОТ БЕЛОГРАДЧИК

БЕЛОГРАДЧИШКИ ЕЖЕДНЕВЕН ИЛЮСТРОВАН ЛИСТ

BELOGRADCHIK DAILY ILLUSTRATED EDITION

(established 17 October 2005)

IN PURSUIT OF EXCELLENCE IN LOCAL HISTORY: COLLECTING, PRESERVING, DISSEMINATING

Knowledge gives life to the soul

alt

Редактор – стопанин: Проф.  Б. В. Тошев (Белоградчик)

===================================

№ 5541, сряда, 3 февруари 2021 г.

===================================

Художник: Donald Sharp “King Decebalus & Belogradchik Fortress”

===================================

https://www.yr.no/place/Bulgaria/Vidin/Belogradchik/meteogram.png

СПИСАНИЕ „ВЕЗНИ“ НА ГЕО МИЛЕВ: АБОНАТИТЕ ОТ БЕЛОГРАДЧИК

Списание „Везни“ е създадено от Гео Милев (1895-1925). То е елитарно литературно списание – трибуна на символизма и експресионизма в България. Редакцията на списанието в София е имала една тетрадка, в която са записвани абонатите на списанието от страната. Ето кои са белоградчишките абонати. Между тях са Васил Мишев (чиновник), Асен Илиев (прошенописец), Димитър Тодоров (телефонист), Коста Христов (учител), Атанас Марков (учител), Илия Матеев (учител), Ангел Желев (адвокат), Марийка Главчева (чиновник), Анка Николова (чиновник), Марийка К. Панова (чиновник), Коста Цолов (чиновник), Трифон Иванов (чиновник).

Някои от тези белоградчишки граждани са ми познати като имена или лично. Васил и Павлина Мишеви познавам много добре – Павлина Мишева е била учителка по химия в Белоградчик – тя е сестра на Мара Нонова (1895-1974), художничка – съпругата на Димитър Ч0рбаджийски – Чудомир (1890-1967). Пред очите ми е една тройка възрастни белоградчишки граждани – всяка сутрин в началото на 50-те те излизаха на разходка по алеята за Мислен камък – Васил Мишев, висок и строен, Николай Семьонович Новохатски (1894-1968) с гамаши до коленете, б. техник на Общината, белогвардеец и дядо ми Матей Игнатов (1885-1957). В по-късни години, след 1955, белоградчишкото кино в неделя сутрин прожектираше безплатни научнопопулярни филми и Васил Мишев винаги бе в салона. Познавах и Коста Цолов – последните си години той прекара в старата голяма фамилна къща в Маркашница. Коста Христов е бащата на Христо Костов (1932-1982), учител-физик и асистент в Университета, познат на всеки гражданин като „Бобо“. Ангел Желев (р. 2 ноемяри 1882 г. в Белоградчик), адвокат, е брат на Коста Желев (р. 22 юли 1880 г. в Белоградчик), адвокат, с къщата на ул. „Дворянова“. И двамата са завършили правни и държавни науки в Софийския университет: Ангел през 1912 г., а Коста – през 1915 г.). Атанас Марков е учител по литература в Белоградчишката гимназия, ерген, роден е в Кишинев, живеел е с майка си някъде около джамията – знае се, че е имал много богата домашна библиотека, от която е давал книги и на ученици с интереси в литературата.

Тетрадката с абонатите на „Везни“ е водено лично от Гео Милев. В приложеното тук факсимиле за Белоградчик може да видите какъв е бил почеркът на Гео Милев.

в-к Мир от 12 ноември 1937 г.

Атанас Марков, учител по български език и литература в Белоградчишкото училище и в Ломското педагогическо училище.

Паметникът на Н.С. Новохатски е белоградчишкото гробище, построен по инициатива на проф. К. Каракашев (1934-2017), почетен гражданин на Белоградчик.

=============================

ОТЛОМКИ ОТ МИНАЛОТО: ГРАДЪТ И ХОРАТА МУ

В-к Мир, бр. 3338 от 25 август 1911 г.

в-к “Софийски новини”, 1914 г.

Църковен вестник от 1 март 1914 г.

Чешмата „Субашин“ в 1914 г.

1914 г., сп. “Млад турист” – май-юни

=======================

 Sofia, 3 February 2021 © B.V. Toshev (Belogradchik Daily)

About bvtoshev

Prof. Dr. B.V. Toshev Belogradchik Society for Local History and Folk Studies
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to СПИСАНИЕ „ВЕЗНИ“ НА ГЕО МИЛЕВ: АБОНАТИТЕ ОТ БЕЛОГРАДЧИК

  1. kieranvo says:

    Здравейте, Къде мога да намеря целата тетрадка с абонати? Благодаря.

Leave a comment