ПЕДАГОГИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ ЛОМСКА И БЕЛОГРАДЧИШКА ОКОЛИИ (1921 Г.)

БЕЛОГРАДЧИШКИ ЕЖЕДНЕВЕН ИЛЮСТРОВАН ЛИСТ

BELOGRADCHIK DAILY ILLUSTRATED EDITION

(established 17 October 2005)

IN PURSUIT OF EXCELLENCE IN LOCAL HISTORY: COLLECTING, PRESERVING, DISSEMINATING

Knowledge gives life to the soul

Введите описание картинки

Редактор – стопанин: Проф. Б. В. Тошев (Белоградчик)

===================================

№ 6360, понеделник, 5 юни 2023 г.

==================================

Художник: Наташа Младенова, от Белоградчик

Введите описание картинки

ПЕДАГОГИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ ЛОМСКА И БЕЛОГРАДЧИШКА ОКОЛИИ (1921 Г.)

В първите дни ма м. декември 1921 г. в гр. Лом е проведена педагогическа конференция с учителите от Ломската и Белоградчишката околии. Съобщението за тази конференция е поместено в „Педагогическа практика“, кн. 1, януари 1922 г.

В тази конференция за борбите и исканията на Българския учителски съюз е трябвало да говори Димитър Негенцов. Поради болест, той не е участвал в конференцията и вместо него по тази тема е говорил Михаил Герасков (1874, Берковица – 1957, София).

Димитър Негeнцов е роден в Белоградчик и е бил активист на Белоградчишкото околийско учителско дружество. Като делегат от това дружество той е участвал във Втория конгрес на Българския учителски съюз (20 юни 1896 г.). Негова е книгата „Борби и придобивки на Българския учителски съюз: принос към историята на учителското движение в България (1895 – 1925)“, издадена в София в 1925 година. Димитър Негенцов е бил активист и на Белоградчишкото македонско дружество. В това си качество той е участвал в Третия македонски конгрес (3 – 11 ноември 1896 г.).

Когато „политиката“ се изправя срещу образователната традиция, училището, учителите и учениците се принасят в жертва. Това, което е ставало в България след Първата световна война, става и днес, 100 години по-късно. За да разберете какво се случва в българската образователна система днес, прочетете гротексния разказ „Пред изгрев“ (Педагогическа практика, януари 1922 г.). Хаотични действия, „приятелски“ съвети, случайни клишета и практики, заимствани от други държави, посегателство върху свободата и творчеството на учителя – и всичко това, поради користните интереси на случайни лица, поставени от „държавата“ да „ръководят“ Министерството на образованието и науката.

==========================

НОВИНИ ОТ МИНАЛОТО: ОТ ГРАДА И ОКОЛИЯТА

Учителските заплати през 1922 г. (Педагогическа практика, януари 1922 г.)

Сп. Учител, кн. 6, 1894  г.

в-к Зора, бр. 975 от 31 август 1922 г.

Атанас Марков, 1926 г., дългогодишен учител по български език и литература в Белоградчишката гимназия, роден в Кишинев

Васил Т. Кордов, учител, 1925 г. (баща на Жана Кордова, съпруга на поручик Димитър Ташев, който, макар и с орден за храброст от Отечествената война, за това, че е бил командир на ловна рота в 15-и пехотен Ломски полк, е съден от Народния съд, като е убит с камъни от безотговорна тълпа на един мост до с. Соточино)

==================

Sofia, 5 June 2023 © B.V. Toshev (Belogradchik Daily)

About bvtoshev

Prof. Dr. B.V. Toshev Belogradchik Society for Local History and Folk Studies
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment